Cum am pus bazele plăcerii de a citi pentru cel mic

Cititul este probabil una dintre activitățile cele mai relaxante și are un rol extrem de important în dezvoltarea emoțională și intelectuală a copiilor. În momentul în care pătrunzi în paginile magice ale unei cărți, imaginația ajunge să creioneze lucruri pe care în mod real nu le-ar putea construi sau întâlni. Pentru că nouă ne place foarte mult să citim, ne-am gândit și am aplicat diverse strategii cu cel mic pentru a-i transmite și lui această deprindere și drag de a descoperi lumea cărților.

Iată câteva dintre trucurile care au prins foarte tare la noi și care sunt la îndemâna oricui:

1.Cititul împreună pe cuvinte

După familiarizarea cu literele, a urmat etapa identificării silabelor ca și proces normal în evoluția cititului. Pentru că cititul pe silabe nu permite în mod real înțelegerea șirului poveștii și poate face loc imediat plictiselii sau pierderea interesului, noi am aplicat ”tehnica” cititului împreună. În acest sens ne așezam împreună toți 3 pe canapea și fiecare citește câte un cuvânt, iar cel mic urmărește cu degetul pe carte cuvintele. Astfel este foarte încântat de evoluția poveștii și scăpă de sentimentul copleșitor la vederea unei pagini care este încărcată cu mai mult scris decât poze. În acest mod, cu doi adulți care citesc coerent și un copil care descoperă literele, povestea rămâne la fel de interesantă, iar finalul aventurilor se dezvăluie în aceeași zi.

2. Cititul pe voci

Pe măsură ce conturarea silabelor a devenit din ce în ce mai ușoară, am trecut la cititul pe voci. Bineînțeles ca fiecare voce este interpretată de altcineva, însă dacă este necesar ca vreunul dintre noi să interpreteze mai multe personaje, își adaptează vocea pentru caracter în parte. Nu cred ca e cazul sa menționez ca cititul pe voci poate fi extrem de amuzant pentru un copil în momentul în care adulții adaugă câteva elemente de pițigăială, răgușeală, vorbit foarte încet sau vreun prefăcut sughiț. La final, copilul își va dori să repete experința mai mult pentru distracție, însă în subconștient se va instala și dorința de a citi.

3. Alegerea cărților care să vă permită să imitați povestea

Noi am început cu ” Ghici cat de mult te iubesc” de Sam Mcbratney, povestea a doi iepurași care fac diferite gesturi de iubire pentru a-și demonstra afecțiunea nemărginită unuia față de celalalt. Modul în care am citit și interpretat gesturile din poveste a avut un efect neașteptat atât asupra lui, cât și a noastră a adulților. Deși am citit cartea de mai multe ori, am găsit de fiecare dată o altă modalitate de a interpreta povestea. Daca ți-am stârnit curiozitatea, poți răsfoi cartea aici și o poți comanda aici.

4. Povestiți despre ce ați citit

Chiar dacă pare o activitate repetitivă după ce ați citit cartea, faptul că veți face un mic rezumat al cărții îl va face pe copil să facă conexiuni privind șirul poveștii. Înțelegând acțiunea cărții, acesta își va dori sa descopere și pe viitor alte povești, dar și să aibă parte de alte momente amuzante alături de persoanele dragi cu care împarte lecturile.

5. Citiți cărți care subliniază valorile pe care le practicați împreună

Noi am descoperit de curând seria carților cu Erus ce încurajează valori morale pe care noi le susținem, iar cărțile sunt potrivite ca limbaj si mod de exprimare pentru copii. Chiar daca pare ca au multe pagini, acestea se parcurg ușor, conțin cântece pe care le puteți fredona împreună, personaje care pot fi interpretate separat, dar și morale utile pentru anii de dezvoltare ulterioară.

Până acum au apărut în această serie 4 volume pe care vi le recomand cu mare drag:

Cititul ajută la îmbogățirea cunoștințelor despre lumea înconjurătoare cu expresii sau cuvinte care nu se regăsesc în vocabularul de zi cu zi, încurajează creativitatea, imaginația, dezvoltă atenția și memoria. Pe lângă aceste aspecte, creează o strânsă legătură cu cel cu care citește, construind o relație bazată pe interese și pasiuni comune.

Tu cum ai plantat dorința de citi în sufletul copilului tău?

Choose to be happy!

Photo: Photo by Amber Faust from Pexels

Share dacă ți-a plăcutShare on Facebook
Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *