Începem clasa 0 cu emoții

Choose to be happy - Începem clasa 0 cu emoții

Și uite că fără să realizez cum au zburat anii, am ajuns în acel moment în care ne gândim la înscrierea la școală. Până de curând mi se părea că acest moment se află într-un viitor foarte îndepărtat și că până acolo vom aveam multe momente de parcurs și o groază de timp la dispoziție. Cu toate astea, pare că timpul s-a micșorat incredibil de tare și momentul începerii școlii se află la doi pași.

La grădiniță totul a fost bine și frumos, am ales ce grădiniță ne-a convenit (bineînțeles pe cea mai primitoare și prietenoasă cu copii) împăcați cu gândul că o putem schimba oricând fără prea mari bătăi de cap, deși nu a fost cazul. Acum cu școala se schimbă datele problemei și o listă interminabilă de factori ne fac nopțile albe (mai mult mie 🙂). Pe scurt, începe nebunia și ”alergătura” în a găsi școala cu mediul potrivit pentru copil pentru următorii 9 ani care să fie aproape de casă, deși copilul nu va merge în viitorul apropiat singur la școală și aici cred că știi foarte bine la ce mă refer.

Pe lângă cât de primitoare este școala și ce dotări are, trebuie să avem în vedere ca doamna învățătoare să fie înțelegătoare cu copii, dar în același timp nu prea permisivă, să le vorbească pe înțelesul lor, dar să se asigure că acumulează informațiile necesare, să aibă grijă de modul în care relaționează copii între ei, dar să nu impună disciplină de armată, să nu țipe, dar în același timp să reușească să facă față energiei unei clase întregi, să îi trateze cu respect, dar să aibă în vedere că sunt niște copii la început de drum și au nevoie de îndrumare pe mai multe planuri și uite așa lista poate să continue la nesfârșit.

În final lista ce conține toate aspectele posibile și imposibile este finală. Acum urmează pasul ”call center”, adică contactarea tuturor persoanelor din agendă care au copii la școală în idea că poate-poate careva are vreo referința despre vreo învățătoare care să se încadreze în lista nesfârșită de criterii de eligibilitate.

După multiple cercetări pe diferite căi posibile, ai ales școala și o doamnă drăguță care îți va face copilul să iubească școala. Acum este momentul în care strestul școlii ar trebui să dispară până în toamnă, dar te mai fulgeră un gând: ”Și după școală ce va face, cu cine va sta?” Bunici, bonă sau începe etapa ”Google afterschool”? În cazul în care varianta este afterschool este clar că este nevoie de o nouă listă :). Când alți părinți vorbesc despre toate astea, tendința este să crezi că exagerează și se stresează prea tare, dar odată ajuns în situația asta stările acestea parcă nu mai par așa exagerate.

Și cu toate astea nu te poți relaxa cu adevărat deoarece începe pregătirea emoțională a viitorului școlar. Vizitați împreună școala astfel încât să știe unde urmează să meargă, îi povestești că va învăța o grămadă de lucruri interesante și că își va face o multitudine de prieteni noi. În același timp umbli la creșterea încrederii în el pe toate planurile posibile, întrucât urmează să se întâlnească zilnic cu aproximativ 25 de copii și sigur vor apărea situații care îl vor face să se simtă inconfortabil uneori.

Așa că mergi înainte cu speranța că ai crescut un copil puternic care nu va pune la suflet răutățile celorlalți, că își va dori să descopere tainele interesante ale școlii și că orice s-ar întâmpla veți găsi împreună o soluție.

Choose to be happy!

Share dacă ți-a plăcutShare on Facebook
Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *