Pantofii de exerciții

Pantofii de exercitii - Choose to be happy

Auzim constant că adulții prezenți, în mod constant, în viața copiilor reprezintă modelele pe care aceștia îi vor imita începând de la vârste fragede și este cât se poate de adevărat. De când am devenit mamă am realizat cu atât mai mult acest lucru și mă străduiesc să fiu un exemplu bun pentru fiul meu. Cu toate astea, există și factori externi care la un moment dat creează un click în mintea copiilor și le influențează comportamentul într-un anumit domeniu sau pe o perioadă de timp.

Azi o să îți povestesc un episod haios despre factorul extern care i-a schimbat băiețelului meu percepția asupra sportului și modul în care și-a pus amprenta asupra lui. Este vorba despre filmul Race care pune în scenă povestea lui Jesse Owens. El este primul atlet de culoare care câștigă o medalie olimpică și în același timp reușește să depășească în mod repetat record după record la Olimpiada de la Berlin din 1936. Deși provenea dintr-o familie foarte săracă, acesta avea un vis și o pasiune. Trecând peste diferite obstacole ce îi apar în cale și depunând multă muncă pentru a ajunge la performanță, își depășește condiția și câștigă medaliile mult visate la olimpiadă. Lăsând la o parte intrigile politice de pe parcursul filmului, am pus foarte mult accentul pe dorința imensă a lui Jesse de a reuși, pe faptul că deși era foarte greu a făcut multe exerciții și nu a renunțat, iar în final toată munca lui a fost răsplătită prin medaliile obținute.

Cel mic a fost profund impresionat de modul în care tânărul din film a făcut multe exerciții și a câștigat medaliile. Vedeam în ochii lui dorința de a ajunge pe un podium la un moment dat, deși poate nu conștientiza el foarte bine în acel moment ce presupune asta. Așa că am profitat de conjunctura creată de film pentru a-l stimula să facă cât mai mult sport și să adopte în mod natural acest stil de viață. A doua zi am dat fuga la magazin și i-am luat o pereche de pantofi sport care să semene cât de cât cu cei ai personajului din film și m-am prezentat acasă cu ei împachetați.

E fascinat când primește câte o surpriză, oricât de mică sau de mare, dar cu atât mai mult când cutia este mai mare. A luat cutia, a desfăcut-o și nu înțelegea prea bine de ce consider eu ca asta este o surpriză, întrucât în viziunea lui surpriza trebuia să fie ceva de joacă sau ceva dulce.

I-am explicat că acești pantofi sport sunt de fapt unii aparte și că îi va folosi atunci când face sport, iar dacă va exersa suficient de mult va obține și el o medalie, că am încredere în el că va reuși să facă tot ce își va propune. A fost extrem de încântat de surpriză, iar zilnic își dorea să încalțe ”pantofii de exerciții” și să mergem cu bicicleta sau în parc. Până i-au rămas mici a mers doar cu ei la activitățile sportive.

Și pentru că viața are câteodată metode frumoase de a aranja lucrurile atunci când ne așteptăm mai puțin, ulterior am aflat de o competiție de atletism organizată pentru copii pe categorii de vârstă. Fiecare copil urma să alerge însoțit de unul dintre părinți, iar noi aveam de parcurs 300 de metri. Fiecare copil are o energie nebănuită, însă cursa a fost destul de grea pentru el. Cu toate astea, a venit și prima medalie, pe care fiecare copil a primit-o la finish. Entuziasmul acestei reușite e de nedescris, a povestit la toată lumea despre cursă și despre medalie, iar expresia feței lui spunea: ”Ai avut dreptate, pot să fac tot ce îmi propun!”

În încheiere îți doresc să te bucuri de fiecare moment petrecut cu copilul tău, să profiți de fiecare ocazie pentru a pune o cărămidă în creșterea încrederii în sine și să îl susții în tot ceea ce vrea să facă. Nimic nu este imposibil dacă îți dorești suficient de mult și ai pantofii potriviți 🙂

Choose to be happy!

Share dacă ți-a plăcutShare on Facebook
Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *