Omul în căutarea sensului vieții – Viktor Frankl

Omul in cautarea sensului vietii - Choose to be happy

Omul în căutarea sensului vieții este o carte care m-a impresionat cu adevărat. Aceasta este structurată în două părți, iar în prima parte autorul povestește în detaliu întâmplările petrecute de-a lungul șederii sale în lagărele de concentrare de la Auschwitz și Dachau, evenimente care îți fac pielea de găină. A doua parte constituie o scurtă introducere în logoterapie și a modului în care a descoperit acest tip de terapie.

Auzisem, citisem și văzusem lucruri despre ororile petrecute în perioada nazistă, însă citind rândurile acestei cărți, am aflat ce înseamnă cu adevărat un lagăr de concentrare. Viktor Frankl povestește despre lucrurile petrecute zi de zi, despre lucrurile pe care ajungi să le faci în momente de disperare, despre presiunile psihice și fizice, dar și despre suferințele de a-i pierde pe cei dragi.

Acesta descrie în detaliu cei 3 ani petrecuți în condiții despre care vedem doar în filme, despre frigul îndurat la muncile supuse, în zdrențe, bocanci legați cu sârmă, cum oamenii luau lucruri aparținând cadavrelor și despre cum fiecare zi în care era în viață reprezenta o bătălie câștigată în fața doamnei cu coasa.

Deși Omul în căutarea sensului vieții este o carte tristă, mă bucur tare mult că am ajuns să o citesc. În ea am descoperit ce înseamnă să îți dorești cu adevărat un lucru și cum este posibil să găsești energia și puterea de a merge până la capăt, chiar în condiții inumane și teroare.

După ce vei citi această carte, cu siguranță vei începe să vezi lucrurile și din altă perspectivă. Sunt mulți oameni care trec prin lucruri îngrozitoare și au puterea să treacă peste, să își reconstruiască viața, să își găsească sensul și lucrurile care îi definesc ca persoană, chiar dacă sunt momente în care viața îi pune la încercări multiple.

În cea de a doua jumătate a cărții este descrisă logoterapia, care este cea mai semnificativă mișcare psihologică a zilelor noastre, o psihologie trăită și povestită pe înțelesul tuturor. Conform acesteia, forța motivațională a omului este căutarea sensului existenței, iar atitudinea omului în diferite momente contribuie la acest proces. Modul în care Viktor Frankl a reușit să redevină o persoană, dintr-un număr de înregistrare de lagăr, este incredibilă.

Viktor Frankl - Choose to be happy

Citatul meu preferat din această carte este: “Am înțeles că omul căruia nu i-a mai rămas nimic în lumea asta poate totuși să cunoască fericirea, chiar și dacă numai pentru o clipă, contemplând persoana iubită. Neînchipuit de singur, neputincios să se exprime printr-o activitate pozitivă, când singura sa realizare se reduce la a-și îndura suferința așa cum se cuvine-onorabil, așadar aflat într-o astfel de situație, omul poate, prin contemplarea plină de iubire a chipului persoanei iubite, pe care îl poartă în sine, să ajungă la împlinire”.

Omul în căutarea senului vieții este o carte care te prinde și cu greu o poți lăsa din mână. Este despre situații cutremurătoare în urma cărora îți poți găsi scopul, despre emoții profunde, despre aprecierea cu adevărat a ceea ce ai și despre cât ești de norocos. Indiferent de ce se întâmplă, depinde doar de tine cum vei alege să reacționezi la ce ți se întâmplă. O carte educativă în care teoria este îmbinată cu puterea exemplelor. Dacă ai un scop în care să crezi ești capabil de absolut orice.

Choose to be happy!

Share dacă ți-a plăcutShare on Facebook
Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *