Tată bogat, tată sarac – Robert T. Kiyosaki

Carte Tata bogat, tata sarac - Choose to be happy

Tată bogat, tată sărac ilustrează povestea de viață a lui Robert T. Kiyosaki, de la prima întâlnire cu antreprenorialul până la strategiile sale de investiție din prezent care i-au schimbat viața.

Acesta povestește despre tatăl său, un om cu multe studii și o situație financiară modestă, pe care îl numește ”tată sărac” și despre tatăl prietenului său, care deși nu are studii la fel de aprofundate ca tatăl său biologic, a reușit să construiască un imperiu. Fiecare dintre cei doi îi dau sfaturi, însă complet diferite. Pe de o parte tatăl sărac îl îndeamnă să învețe pentru a obține un job sigur și bine plătit, iar pe de altă parte, tatăl bogat îl sfătuiește să facă banii să muncească pentru el.

Robert povestește cum a început să cocheteze cu idea de a fi propriul său șef la vârsta de 9 ani, cum a vrut să facă bani în curtea din spate pornind de la tuburi de pastă de dinți și continuă cum a ajuns să învețe de la tatăl prietenului său Mike. Tatăl bogat îi predă atât lecții psihologice, cât și financiare, care ușor-ușor pun baza unei educații financiare solide.

Dorindu-și dintotdeauna să nu fie nevoit să muncească pentru a plăti facturi și datorii sau pentru a fi mereu stresat de grija zilei de mâine, Robert a profitat de fiecare sfat pe care l-a primit de la tatăl bogat și a văzut în această șansă ocazia perfectă de a avea viața pe care și-a dorit-o.

Concluzia la care a ajuns este că fiecare părinte își învață copilul să facă ce a făcut și el. Părinții bogați îți vor educa copii în spiritul antreprenorialului pentru a fi pregătiți să preia afacerea familiei la momentul potrivit, pe când părinții săraci își vor îndemna copii să învețe cât mai mult întrucât asta le va spori șansele să obțină o slujbă bine plătită.

În opinia autorului, principalul motiv pentru problemele financiare îl constituie lipsa educației financiare, a modului în care funcționează banii și a modului în care îi poți face să lucreze pentru tine.

Cartea este structurată în 6 ”lecții” de viață care stau la baza reușitei:

  1. Cei bogați nu muncesc pentru bani
  2. De ce trebuie predat alfabetul financiar
  3. Vezi-ți singur de afacerea ta
  4. Istoria impozitelor și puterea companiilor
  5. Cei bogați inventează banii
  6. Munciți ca să învățați – nu munciți pentru bani

În timp, în funcție de educația financiară sau lipsa acesteia, fie devenim stăpânii banilor, fie sclavii lor. Astfel sfatul care este prezent pe tot parcursul cărții este dobândirea informațiilor privind arta finanțelor, dar și transmiterea acestora către copii. Cu cât copii învață de mici care este circuitul banilor, cu atât le va fi mai ușor să pună baza unor strategii de a deveni antreprenori la momentul potrivit, să își câștige independența și libertatea financiară și să iasă din ”Cursa Șobolanului”.

În partea a doua a cărții sunt descrise diferite metode folosite de Robert T. Kiyosaki pentru investiții. Principala sa pasiune sunt imobiliarele, astfel că pornind cu o sumă mică de bani, acesta a identificat oportunități imobiliare pe care ulterior le-a valorificat la adevărata valoare. Urmându-și instinctul și reinvestind sumele câștigate, acesta a reușit să clădească o avere considerabilă.

Oferind sfaturi utile despre cum oricine poate face ceea ce îți dorește și punând la dispoziție și un ABC financiar, cartea se transformă într-o lectură pe care trebuie neapărat să o citești pentru a învăța despre gestionarea eficientă a resurselor personale.

După ce vei parcurge această carte pe nerăsuflate, vei începe să privești banii diferit și nu vei mai avea senzația că ție nu ți se poate întâmpla, făcându-te chiar să vrei să te apuci de afaceri.

În loc de încheiere îți las citatul meu preferat din această carte: ”Ar fi mai bine să-ți schimbi punctul de vedere. Nu mai da vina pe mine, gândindu-te că eu sunt problema. Dacă vei judeca așa, va trebui să mă schimbi. Când vei înțelege că tu ești problema, atunci te vei putea schimba, vei învăța ceva și vei deveni mai înțelept. Cei mai mulți oameni doresc ca toți oamenii de pe lumea asta să schimbe pe oricine altcineva în afară de ei înșiși. Te asigur că este mult mai ușor să te schimbi tu însuți decât să schimbi pe altcineva.”

Choose to be happy!

Share dacă ți-a plăcutShare on Facebook
Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *