Sexualitatea copiilor explicată părinților

Dacă ar trebui să facem un training pentru a deveni părinți cred că ne-ar trebui luni întregi de exerciții și ar fi necesar să citim mii de pagini pentru a ne considera pregătiți să facem față fiecărei situații sau pentru a răspunde șirului nesfârșit de întrebări.

Mama-natură are un mod foarte frumos de a aranja lucrurile și de a scoate la iveală instinctul matern și patern la apariția unui bebe în familie. Dacă în ceea ce privește siguranța lor, hrana și comunicarea lucrurile se îmbină într-un mod firesc și natural, atunci când vine vorba despre dezvoltarea copiilor, din punct de vedere sexual, lucrurile se schimbă puțin. În acest caz este necesar să citim despre modul în care se dezvoltă copii, începând de la faza de bebeluș până la faza adolescenței. Astfel vom înțelege care este evoluția unor anumite aspecte, vom putea să răspundem întrebărilor copiilor și să fim alături de ei în toată această perioada pentru a-i îndruma.

Din fericire, în prezent, regăsim o multitudine de materiale, atât online, cât și offline care să ne ajute în această călătorie. O carte extrem de interesantă în acest sens citită de curând este Sexualitatea copiilor explicată părinților de Frederique Saint-Pierre și Marie-France Viau.

În această carte este abordată educația sexuală ca un proces continuu, ce începe de la naștere și se continuă pe parcursul întregii dezvoltări a copilului. Procesul ar trebui să înceapă cu discuții despre ce înseamnă dragostea, emoțiile și intimitatea, bineînțeles adaptate la vârsta copilului și nivelul său de înțelegere.

Odată familiarizat cu aceste elemente importante, parte din viața fiecărui om, discuțiile ”tabu” vor veni într-un mod natural și într-un context deja creat. Creând legătura cu copilul pe tema acestui subiect, acesta va fi mult mai deschis în a-și lămuri întrebările legate de acest subiect cu părintele. Astfel, copilul va obține informații corecte și complete care îl vor ajuta să ia deciziile potrivite fiecărei situații.

După parcurgerea acestei cărți veți avea un răspuns la întrebările de mai jos (cele mai frecvent întâlnite) și multe altele:

  • Cum se fac bebelușii – cum explicăm copiilor în funcție de vârstă
  • Când apare nevoia de intimitate la copii
  • Diferențele evoluției din punct de vedere sexual între fete și băieți începând de la faza de bebeluși
  • Sora mea de ce nu are penis
  • Complexul Oedip și cum trecem peste el
  • Cum să reacționezi când copilul se masturbează
  • Ce să faci când copilul te spionează sau vrea să te vadă dezbrăcat
  • Până la ce vârstă poate dormi copilul cu adulții

În funcție de vârsta copilului, este necesar ca acesta să primească informații pe măsura capacității lui de înțelegere, însă informații reale. Copii de vârste fragede vor crede ceea ce le spuneți, așa că este de evitat varianta cu ”copii sunt aduși de barză” sau ”copii se fac cu un pupic”.

Insipirându-ne din carte, noi am folosit următoarea variantă despre modul în care se fac copii: când 2 adulți se iubesc foarte mult, fiecare dintre ei produce o sămânță mică de tot (pe care doar oamenii mari o pot produce), iar în momentul în care cele 2 semințe se întâlnesc se creează un bebe mic de tot în burta mamei; când bebele este suficient de mare se naște, ieșind din burta mamei. Astfel copilul a înțeles procesul bazându-se pe ceva real. Deși la momentul acesta nu au apărut întrebări privind detaliile concepției sau ale nașterii, acestea vor apărea ulterior, însă și copilul va crește și va putea percepe următorul stadiu de detalii adaptat vârstei lui.

Vă recomand cu mare drag această carte datorită situațiilor reale abordate și a soluțiilor practice oferite menite să facă meseria de părinte mai ușoară.

Indiferent ce metodă de a comunica cu copilul ați alege, nu uitați: choose to be happy!

Share dacă ți-a plăcutShare on Facebook
Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *