Cascada Bigăr

De când am văzut primele poze cu această cascadă mi-am dorit enorm să ajung să o văd. M-a fermecat cu adevărat. Distanța mare de parcurs de acasă până la cascadă a fost un mic impediment, însă s-au așezat foarte bine unele lucruri și a fost posibilă o scurtă vizită pe înserat.

Descoperită inițial de National Geographic și inclusă ulterior în topul creat de The World Geography, cascada Bigăr, este oficial una dintre cele mai frumoase cascade din lume.  Se află în județul Caraş-Severin, la jumătatea distanței dintre localitățile Anina și Bozovici, pe DN 57B și face parte din Rezervația naturală Parcul Național Cheile Nerei. Cascada Bigăr este situată chiar pe paralela de 45 de grade care străbate România și este formată de un izvor de apă subterană. Drumul până acolo este foarte bun și se poate parcurge integral cu mașina (la o distanță de câteva minute pe jos este o parcare, însă atenție la hoți). Este un drum cu serpentine prin pădure, cu copaci care se lasă mlădios peste drum, iar spre apus, printre crengile copacilor, își fac apariția din loc în loc ultimele raze de soare ale zilei. O priveliște superbă.

cascada-bigar-lateral

Imediat ce ajungi în zonă se poate observa cascada care este la marginea drumului. O simplă privire și este de ajuns ca să o recunoști. Cascada are o înălțime de aproximativ 8 metri, are forma unui con și este acoperită în totalitate cu mușchi de un verde închis. Este practic locul în care apa dintr-un izvor subteran iese din stâncă, formând cascada Bigăr. Ulterior aceasta se varsă în râul Miniș. Apa se prelinge peste mușchi, acoperind suprafața de mușchi, iar apoi la vărsare formează la bază un cerc luminos dându-i o spectaculozitate aparte. Este o imagine magnifică parcă ruptă din poveste. Se spune că iarna, țurțurii de gheață formează o imagine feerică asemenea unui Palat de Cleștar.

Pe lângă cascadă este un pod de lemn care trece peste apă. Odată traversat, pe lângă stâncă își fac apariția niște scări improvizate care urcă, urmând cursul apei, până la grota Bigăr. Îndrăzneții pot chiar să escaladeze o bucată de stâncă, cu ajutorul unui cablu metalic, și să vadă intrarea în grotă. Grota are 2 tunele care încep chiar de la intrare, însă nu se poate estima lungimea acestora întrucât nu este amenajată și este foarte întuneric. Urcând scările spre grotă, pe partea dreaptă își fac apariția alte mici cascade care curg tot pe bucăți de mușchi de diverse mărimi. Printre ele sunt pietre de dimensiuni potrivite pentru a face poze din mijlocul apei, precum și o platformă de lemn amenajată în acest sens.

mini-cascade

pestera

Întregul peisaj creat este de vis și merită vizitat în ciuda faptului este într-un colț de țară. Nouă ne-a plăcut mult Cascada Bigăr și o recomandăm cu mare drag.

Choose to be happy!

Share dacă ți-a plăcutShare on Facebook
Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *