7 lucruri pe care copilul e bine să le știe dacă se pierde

Se întâmplă frecvent ca atunci când mergem la cumpărături, la evenimente dedicate copiilor și nu numai sau ne aflăm într-o zonă în care există boxe să auzim anunțuri despre pierderea unui copil sau părinți care sunt chemați către locul din care își pot recupera copilul pierdut.

Nu am trecut niciodată prin asemenea spaimă, dar am prieteni care au pățit-o și o descriu ca pe o situație traumatizantă atât pentru ei cât și pentru copil. Este ușor să supraveghezi copilul atunci când este în căruț, în tricicletă ghidată de tine sau alte instrumente de acest gen, însă în momentul în care copilul este pe picioarele lui intervine curiozitatea și dorința de a explora.

Oricât de atenți suntem și ne-am dori noi să nu ajungem vreodată în situația asta, suntem oameni și ni se poate întâmpla. În acest scop vin în întâmpinarea voastră cu câteva sugestii de informații utile pe care copii ar trebui să le știe în astfel de situații:

  1. Numele lui complet: cunoașterea numelui său complet poate ajuta poliția sau alt organ abilitat să îi identifice părinții.
  2. Numele complet al părinților: deși ne umple inima de bucurie când copii ne strigă ”mami” și ”tati”, aceștia ar trebui sa ne știe și numele complet. Este plin în jur de ”mami” și ”tati” și este important ca cel mic să știe cum se numesc ai lui, cu atât mai mult în situația în care numele copilului este diferit de cel al părinților.
  3. Adresa de acasă: este destul de greu să înveți un copil adresa completă dacă locuiți la bloc, însă începe cu strada și numărul și ajuns la fața locului copilul va recunoaște imediat blocul. Orice persoană care îl va găsi va putea cu ușurință să îl aducă acasă.
  4. Grădinița pe care o frecventează: această inițiativă a plecat de la educatoare, însă mi s-a părut o informație extrem de utilă, mai ales în situația în care copii rețin ușor informații despre grădiniță, iar fiecare grădiniță are un număr de telefon la o căutare pe Google distanță.
  5. Să rămână pe loc: în cazul în care s-a rătăcit, este important să rămână pe loc pentru ca părinții să se întoarcă în ultimul loc în care au interacționat.
  6. Să îi roage pe cei din jur să îi caute pe părinți pe Facebook: majoritatea dintre noi avem un cont de Facebook si un telefon conectat la internet astfel că atunci când copilul se rătăcește poate să îi roage pe cei din jur să îi caute pe părinți pe Facebook. Chiar dacă părinții au un nume comun, copilul sigur le va recunoaște poza de profil. Ar fi util și să învețe numărul de mobil, însă copleșit de faptul că s-a rătăcit, există mari șanse să nu îl poată spune.
  7. Să coboare la prima: dacă copilul a apucat să urce într-un mijloc de transport și tu nu, învață-l să coboare la următoare stație și să te aștepte acolo întrucât tu vei veni cât de repede cu următorul transport în comun

Deși sunt multe informații pe care un copil ar fi bine să le rețină, încearcă să transformi totul într-o joacă și exersează constant. Un exemplu extrem de util și practic pe care noi îl folosim este ca atunci când luam taxiul să îl lăsăm pe M să îi spună adresa șoferului și să îi arate blocul în care locuim. Pe lângă scopul inițial de a fixa informația privind adresa am constatat că acest lucru îi crește și încrederea în el deoarece un adult îi urmează indicațiile. Acest exemplu îl aplicăm si când mergem la grădiniță cu taxiul.

Pentru că ne iubim copii ca cel mai de prețios lucru în viața noastră este bine să ne luăm toate măsurile de siguranță să nu se rătăcească, însă nu strică să fim precauți astfel încât o experiență de acest gen să nu lase amprente asupra copilăriei lor.

Daca ai și alte sfaturi cu lucruri utile pe care copii ar fi bine să le știe în astfel de situații nu ezita să lași un comentariu.

Choose to be happy!

Share dacă ți-a plăcutShare on Facebook
Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *